0 SEPETİNİZ

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş ışığının elektrik enerjisine dönüştürülmesi insanlığın en büyük hayallerinden biriydi. Ancak güneş enerjisi halihazırda dünyanın ihtiyacı olan enerjinin on beş bin katı olan potansiyeli ve çevreye dost olan bir enerjiyi alternatif bir şekilde üretiyor. Peki bu güneş panelleri nasıl çalışıyor? Güneş panelleri enerjiyi elektriğe çeviren fotovoltaik hücrelerden oluşur. Fotovoltaik hücreler yarı iletken malzeme katmanları arasına sıkışmış, her katmanında güneş ışığından gelen fotonlar tarafından enerji veren bir elektrik alanıdır. Bu, fotovoltaik bir etki olarak da bilinir ve elektrik üretimi için gerekli akımı yaratır. Güneş panelleri doğru akım elektrik enerjisi üretir.

Peki Fotovoltaik Kavramı Ne Demek?

Fotovoltaik (PV) enerji yüklü fotonların elektrik enerjisi üretmesi. Fotovoltaik sistem ise güneş ışığının fotovoltaik süreçle elektrik enerjisine dönüştüren tüm bileşenlere sahip bir sistemdir. Ancak fotovoltaik panellerin ürettiği elektrik doğru akımdır. Kullanılmadan önce evirici kullanarak alternatif akıma çevirmesi gereklidir.

Neden Güneşten Elektrik Üretimine İhtiyaç Duyarız?

Her şeyin doğalına yönelmemiz gerektiğini bildiğimiz bir zaman dilimi içerisindeyken, enerjinin de doğal olanını tercih etmeliyiz. Çünkü panellerden üretilen elektrik enerjisi, doğanın gücünü ve iyileştirici özelliğini korunmasını sağlar. Rüzgar, su ve güneş yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Burada bilmemiz gereken güneşin sadece ısınma ihtiyacını karşılamamasıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte güneşten elektrik üretimi de mümkün kılınmaktadır.

Güneş panelleri, hava kirliliği problemini yok etmektedir. Hiçbir kirlilik üretmeyen güneş panelleri, ozon tabakasına negatif etki etmemektedir. Güneş panellerine yatırım yapılması, daha iyi bir gelecek için kaçınılmazdır.

Yeşil Enerji

 

 

 

 

 

 

 

On-Grid ve Off-Grid Solar Enerji Sistemi

 

 

 

 

 

 

 

Kısaca on-grid şebekeye bağlı sistem, off-grid şebekeden bağımsız sistemlerdir. On-grid sistemlere akü bağlanmaz. Ancak ikisini de yapmak istiyorum diyorsanız bunun için hibrit sistem mevcuttur. Off-grid sistemlere ise jeneratör bağlanmaz çünkü jeneratör girişi mevcut değildir. İkisini de ger çekleştirmek istiyorsanız bunun için çeşitli elektrik panosu dizaynlarından birini kullanmak mümkündür. Bu sistemlerde kullanılan inverter tipleri birbirinden farklıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Güneş Paneli İçin Uygun Kurulum Alanları ve Kriterleri Nelerdir?

 

 

 

 

 

 

 

Bu kısımda önemli olan kurulumun nereye olacağıdır. Çatı üzeri güneş enerji santrali (GES) kurulumunda öncelikle çatı tipine göre malzeme seçimi yapılmalıdır. Her çatı tipine göre ekipmanlar değişmektedir. Örneğin trapez, sac ya da membran çatılarında montaj ekipmanları değişiklik gösterebilir. Arazi üzeri güneş enerji santrali (GES) kurulumunda gerekli malzemeler temin edildikten sonra arazinin uygunluğu, raporları ve gerekli evrakları tamamlandıktan sonra panel kurulumu gerçekleştirilir. Tarımsal sulama sistemleri ise büyük bir alana kurulan paneller üzerinde bulunan, hücreler ile güneşten gelen ışınları doğru akıma çevirir. Elde edilen enerji ile tarımsal sulama faaliyetleri dışında aydınlatma gibi her türlü cihaz da çalıştırılabilir. özet olarak; solar paketler karavanlar, yatlar, okullar, oteller, evler, otoparklar, iş yerleri gibi uygunluk sağlayan her alana kurulabilmektedir. Bunun dışında genel olarak panel kurulumunda dikkat edilmesi gereken birkaç madde yazacak olursak;

 

 

 

 

 

 

 

  • Arazin güneş potansiyeli,
  • Şebekeye uzaklık,
  • Arazi konumu,
  • Arazinin gölgelenme durumu,
  • Genel iklim koşulları,
  • Arazinin tozlanma kirlenme durumu,
  • Verimlilik oranıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Not: Güneş panelleri bir enerji oluşturmak için genellikle dizgiler halinde birbirine bağlanır. Üretilen enerji güneş panellerinin yönü, eğimi, sıcaklık, kir ve tozlanma gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Güneş Paneli Fiyatları

 

 

 

 

 

 

 

Güneş paneli fiyatları, bir çok faktöre bağlıdır. Güneş paneli fiyatını etkileyen faktörler arasında panelin boyutu, markası, kalitesi, sertifikasyonları, teknolojisi ve satın alınacak yeri gibi faktörler yer almaktadır. Ayrıca güneş paneli sistemleri, diğer bileşenlerle birlikte kullanıldığından, toplam sistem maliyeti de güneş paneli fiyatını etkilemektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.03.2023

ŞİMDİ ARA ŞİPARİŞ VER WHATSAPP